Hannoveri projektek

Ötödszörre is: Hannover

2016-1-HU01-KA102-022648 számú, Új kihívások Hannoverben – Az 5. utazás című pályázat

Elnyert támogatás: 8.928 euró
Résztvevők száma: 4 hegesztő, épület- és szerkezetlakatos diák, 1 kísérőtanár
Támogató: Tempus Közalapítvány
Pályázó: „TAMÁSI SZAKKÉPZÉSÉÉRT” ALAPÍTVÁNY

2016 októberében ismét négy hetes szakmai gyakorlaton vehettek részt a Hannoveri Régióban a Szekszárdi SZC Vályi Péter Szakképző Iskolája és Kollégiumának diákjai.

A négy tanuló és kísérőtanáruk gyakorlati helyét a Justus von Liebig Schule tanára, Christian Wehling szervezte és biztosította. A szakmai gyakorlat 2016. október 17-én kezdődött, az utolsó munkanapra pedig november 11-én került sor.

A magyar diákokat jól felszerelt, nagy hagyományokkal rendelkező, de modern gazdaságot üzemeltető cégeknél helyezték el. A Hohmeier Anlagebau Gmbh és a Filtertec Gmbh &Co KG egyaránt ipari szűrőberendezéseket és gépi mosó berendezéseket gyártanak a világ több országába. A tanulók német teamekkel dolgoztak együtt az aktuális megrendeléseken.

Mindkét cég záró rendezvényén kihangsúlyozták, hogy a vályis fiatalok (4 főből 3 fő végzős volt) kiváló minőségben hegesztenek és dolgoznak, beilleszkedésük is zökkenőmentes volt. Megismerték a gazdaságot, a kollégákat, a gépeket és a munkaterületet, a napi rutin szerkezetét.

A résztvevők visszajelzéseit a tanulók munkanaplói tartalmazzák. A munkanapló nem csak a szakmai tartalmakat tartalmazza, hanem irányított kérdésekkel próbáltuk az élményeket összegyűjteni. (MUNKANAPLÓ1, MUNKANAPLÓ2)

Összefoglalva a 4 kedvezményezett tapasztalatait az alábbi vélemények születtek:

– jobb német nyelvtudás

– új barátok szerzése

– új kultúra megismerése, más ételek megkóstolása

– más hegesztési eljárás megtapasztalása (vékony lemezre hegesztés)

– más gépek és eljárások kipróbálásának vágya (targonca, lézervágás)

– nagyon jó volt a sok szakmai dicséret (kollégáktól, cégek vezetőitől)

– helytállás egy külföldi környezetben

– sokféle eszköz használatának lehetősége

– szabadidős programok lehetősége (gokart, focimeccs egy hatalmas stadionban)

– gyönyörű varratok készítésének lehetősége

A diákunk visszajelzése összecseng, hiszen olyan technikákat is kipróbálhattak, amivel itthon esetleg nem dolgoztak. Lehetőségük volt más technikák megfigyelésére, tanulmányozására. A diákok helyzetét jól mutatja,hogy mind a négyen kiemelték a szakmai mentorok és a cég vezetők dicséretét. Pozitív hatással volt az önbizalmukra a dicséret és a fejlesztésre szoruló észrevételeket is könnyebb lélekkel fogadták.

A Justus von Liebeig Schule sok éves külföldi projekttapasztalatai alapján új értékelési módszer bevezetésén dolgozik a pályázataiban. A magyar diákok segítségével próbálták ki az Erasmus+ gyakorlat zárásaként bevezetendő gyakorlati vizsgát. A gyakorlati hely vezetői és az iskola tanárai, valamint a magyar partner dolgozta ki a megoldandó feladatot: műszaki rajz alapján kellett négy óra alatt egy munkadarabot elkészíteni. Az összes munkafázist érintette a vizsga: a darabolástól kezdve az összeállításon át egészen a hegesztésig nekik kellett a terméket legyártani és bemutatni. A gyakorlat végén közös értékelésre került sor a cégeknél, valamint az iskola is tartott egy értékelő búcsú délutánt.

A tanulók képessé váltak a gyakorlat végére:

– az itthon megszerzett tudást a gyakorlatban alkalmazni (nem csak a szakmai tudás értendő ezalatt, hanem mindennapokhoz kapcsolódó ismeretek, tájékozottság)

– a kiadott munkafeladatokat a legjobb tudásuk szerint elvégezni (méretezés, lyukasztás, összeállítás, zártszelvényezés, darabolás, AWI hegesztés, kúpprés használata, menetvágás, illesztések végrehajtása, alkatrészek összeállítása, furatok készítése, darabolás, rajzok olvasása, tisztítások; záró vizsgán a német osztályozási rendszer szerint 1,6 osztályzatokat kaptak a szakmai munkájukra, ami a hazai szinten kb. 4/5-nek felel meg)

– a cégeknél használatos gépek, eszközök kezelni (fúrók, hegesztőgépek, présgépek, lyukasztógépek, plazmavágó, ellenállás hegesztők, keménység mérőgépek)

– beilleszkedni, részt venni a cég mindennapi életébe (pl.: november 11-én 11 óra 11 perckor a karneváli szezon kezdetén jelezve a cégeknél “megállt az élet” és fánkot ettek közösen a dolgozók a cégvezető rövid köszöntése után)

– egy másfajta életritmus felvételére (munkaidő beosztás eltért a hazaitól, szabadidős programok önálló szervezése, közös hétvégi programokon részvétel, munkába járás megvalósítása, közvetlen lakókörnyezet feltérképezése stb.)

– német nyelven kommunikálni (a német osztályozási rendszer szerint 2,7-3 osztályzatokat kaptak a nyelvi készségükre, ami a hazai szinten közepes osztályzatnak felel meg)

– a munka- és balesetvédelmi előírások szigorú betartására (ÉRTÉKELŐ LAPOK)

A kint töltött idő alatt sok közös szabadidős programot is szerveztek nekik, például részt vettek egy másod osztályú német bajnoki mérkőzésen a Hannover 96 csapatánál, de sor került városnézésre is Hannoverben, Herford-ban és természetesen Stadthagenben. A német iskola diákjaival villám teremfoci tornát rendeztek, ahol – ahogy eddig minden évben – a magyar csapat nyert.

A kint töltött idő sok pozitívumot adott a tanulóknak, barátságok szövődtek, rengeteg élménnyel gazdagodtak, valamint szakmai-, és nyelvi tudásuk is fejlődött.

Az Erasmus+ (2016-1-HU01-KA102-022648 számú, Új kihívások Hannoverben – Az 5. utazás című pályázat) média megjelenései az alábbi linkeken érhetőek el:

Linkek:

http://www.infotamasi.hu/hirek/olvas/udv-hannoverbol-2016-10-20-112000

http://www.infotamasi.hu/hirek/olvas/otodszorre-is-hannover-2016-11-23-152200

(0:21-2:10-ig)

 

 A németországi Erasmus+ tanári mobilitás program beszámolója

Németországban tanulhattak a vályis diákok

HANNOVER – TAMÁSI 4:4

A „Tamási Szakképzéséért Alapítvány” újra nyert a TEMPUS Közalapítvány pályázatán

Már hagyomány a Vályi Péter Szakképző Iskolában, hogy az itt tanuló diákok külföldi gyakorlattal egészíthetik ki az iskolai képzésüket. A 2015/2016-os tanévben negyedszer úti cél a németországi Hannover városában található Justus-von-Liebig Schule.

 Az idei tanévben a növénytermesztési gépüzemeltető, gépkarbantartók mellett hegesztők, valamint épület- és szerkezetlakatos tanulók utaznak el négy hétre. A gyakorlat 2015. október 19-től november 16-ig tart, a négy hét alatt minden tanuló szakmájában végez gyakorlatot a német mentoruk irányításával.

A mezőgazdasági területen tanuló két fiatal egy családi gazdaságban dolgozik, ahol a gépszerelés mellett belepillanthatnak az állattartás és a növény betakarítás rejtelmeibe is.

A hegesztők és a szerkezetlakatos tanulók kötéseket vizsgálnak, szerkezeti elemeket szerelnek össze, kötéseket hoznak létre.

A sok munka mellett a pihenésre, a tartomány megismerésére is lehetőség nyílik. A fő szabadidős program minden évben a Hannover 96 nevű, Bundesligában szereplő focicsapat meccsén való részvétel. A több mint 40.000 szurkolót befogadó stadionban a diákjaink is nagyon jól érzik magukat, ízig-vérig szurkolnak a hannoveri csapatnak.

A négy kint töltött hét alatt jut még idő egy helikopter múzeum meglátogatására, Stadthagen és Bückeburg városka bebarangolására is. A két évente megrendezett Agrártechnikai Világkiállítás meglátogatása szerves részét képezi a programnak.

Idén először új lehetőséggel is kiegészítettük a pályázatot. A 10 fős csapathoz és kísérőjükhöz 2015. november 09-én csatlakozik egy 8 fős tanári csoport is, melynek tagjai szekciókban dolgoznak majd történelem, testnevelés, nyelvi, szociális munka és vezetői területeken. A tanárok hospitálnak és órákat tartanak a német tanulóknak; a vezetők szakmai beszélgetéseket folytatnak a duális képzés sajátosságairól; a szociális szekció pedig a sajátos nevelésű tanulók szakképzettséghez juttatásának módját tanulmányozza.

A programban való részvétel jó lehetőséget teremt mind diákjainknak, mind tanárainknak. Nemcsak a szakmai ismeretük bővül, hanem a német nyelvet is intenzíven gyakorolhatják. Nem utolsó sorban a szabadidős programoknak köszönhetően pihenten kapcsolódhatnak be hazatértük után az iskola munkájába.

A Tempus Közalapítvány 28.000 eurós támogatása segíti a tamási Vályi Péter Szakképző Iskolát, hogy tanulói a szakmai végzettségük megszerzése után jobb eséllyel tudjanak helytállni a munka világában.

A felkészítés eredményeképpen kiválasztásra került és a kiutazottak köre:

Mátyás László            11.F

Kovács László            2/12.A

Nagy Sándor              2/12.A

Papp Tamás                11.F

Vogl Attila                 11.G

Vörös Viktor              2/12.A

Agárdi Tamás             2/12.A

Bácsi Zoltán               2/12.A

Kolláth Márton           SZÉ/12/1

Bugyik Bálint             SZÉ/12/1

Erasmus+ – 10 év az EU-ban – 2014.

A Tempus Közalapítvány pályázatot hirdetett szakképzésben tanuló diákok számára külföldi szakmai gyakorlat elvégzésére. Iskolánk sikeresen pályázott három másik tagintézményünkkel együttesen, így újra 10 tanulónk egy kísérővel utazhat négy hetes szakmai gyakorlatra a németországi Hannoverbe.

Utazás időtartama: 2014. október 17-től november 15-ig.

 

Hannoveri agrárkörkép 2013.

(LdV-HU-13-IVT-1176)

Megítélt támogatás: 20826 euro
Megítélt résztvevők száma: 12 fő, ebből HH tanuló min. 6 fő.
Kísérők száma: 2 fő
Megvalósítás: 2013. október 20-november 17.

Zárszó

2014 júniusában véget ért a Hannoveri agrárkörkép című pályázatunk. A projekt koordinátorai benyújtották a Tempus Közalapítvány felé a záró beszámolót. Zárásként idézünk a diákok beszámolóiból:

Farkas László 10.A: “Szerintem a külföldi technológiák sokkal fejlettebbek, mint az itthoniak. Nyugodtabbak a dolgozók, nem stresszelnek, több idő marad közösségi programokra is. Egy új bálacsomagoló gép működését is megismerhettük. A német emberek nagyon kedvesek, örültem, hogy tudtam velük beszélgetni, és érdekes volt megismerni az ottani ételeket is. Szabadidős programok közül a vadászat tetszett a legjobban, hiszen még sosem próbáltam. Örülök, hogy eljuthattam Németországba, biztonságban éreztem magam az első külföldi utamon.”

 

Freisinger György 10.A: “Számomra sok új technológiát ismertem meg, például homlokrakodó traktorral. Nagyon jól éreztem magam a projektben, a kitűzött célomnál többet is elértem, és ennek nagyon örültem. Voltunk az agrártechnikai világkiállításon is, amely szintén nagy élmény volt. Ezt a gyakorlati formát mindenkinek ajánlanám, mert a mai világban nem sok mezőgazdász van, és szeretném, hogy több olyan ember legyen, aki megkedveli ezt a szakmát.

László Dávid 9.A: “A legnagyobb élmény számomra a Hannover 96 – Hoffenheim futballmeccs megtekintése volt. Természetesen sok új eszközzel is találkoztam, amelyek sokban különböznek azoktól, amiket itthon használnak. A munkafegyelem úgy érzem, nagyobb a külföldi embereknél, egyébként a németek egészségesen étkeznek, és sokkal egészségesebbnek tűnnek. Ajánlanám mindenkinek ezt a gyakorlatot, mert sok új dologgal találkozhat a munka, a szórakozás és a sportolás területén.”

 

 

Cecei István 10.A: “Az első héten megismerkedtem a családdal, a munkagépekkel, a telephellyel. Második héten a silókukorica betakarításának alapműveleteit végeztük a gazdákkal, vezettem targoncát, vetettünk is. A harmadik hét szántásról, hengerezésről, szállítási munkákban való részvételről szólt. Az utolsó héten még cukorrépát takarítottunk be, és a legnagyobb élmény is ezen a héten történt velem: a német-magyar diákmeccsen mi nyertünk. Az utazással kapcsolatban újdonság volt, hogy életemben először ültem repülőn! Ajánlanám ezt a projektet, mert világot lát az ember, sokat tanul és fejlődik a nyelvtudása is.

 

Ezúton is köszönjük mindazon kollégák munkáját, akik a pályázat megvalósulását segítették!

 

Március 21-én a Leonardo da Vinci Mobilitás Projekt keretein belül 2013. október 20-november 17-ig sikeresen megvalósult “Hannoveri agrárkörkép” című pályázat eredményeit mutattuk be egy rendhagyó kiállítás keretében. A kiállítást Gutai Károly és Christian Wehling nyitotta meg délelőtt 10 órakor az iskola Kindl Kupola Galériájában. Meghívott vendégünk volt a hannoveri partneriskola delegációja is, akik több napig is élvezték Tamási vendégszeretetét. A kiállítás a projektben résztvevő diákok és kísérő tanáraik Hannoverben eltöltött szakmai gyakorlatát és az ott szerzett élményeket mutatta be képekben.

Vályi nap 2013.

2013. december 6-án a hagyományosan megrendezett Vályi nap keretein belül a projektben résztvevő diákok és tanáraik az érdeklődők és azon tanulók számára, akik a következő tanévben szívesen részt vennének hasonló külföldi projektben, előadást tartottak a külföldi szakmai gyakorlat tapasztalatairól. A diákok egy összefoglaló bemutatóval készültek, s az előadás végén a felmerülő kérdésekre is szívesen válaszoltak.

 

Hannover 2013.

A Vályis diákok 12 fős csoportja 2013.október 20. és november17. között szakmai gyakorlaton vett részt Németországban a Leonardo da Vinci Projekt keretében. Az uniós pályázat lehetővé tette a mezőgazdasági gépész és növénytermesztési gépüzemeltető, gépkarbantartó szakmát tanuló diákjainknak, hogy német magángazdaságokban szerezzenek munkatapasztalatot. A kiutazó csoport tagjait a szaktanárok, osztályfőnök, szakoktatók javaslata alapján választotta ki a projekt menedzsmentje. Fontos szempontok voltak: a szülői támogatottság,a tanulmányi eredmény, a német nyelv alapszintű ismerete, aktív részvétel a felkészítő programban. A kiválasztott 12 diáknak nagy élmény volt az első repülőút Bécsből Hannoverben, a repülés, a készülődés és az utazás minden izgalmával együtt.
A fiúk hat gazdaságba kerültek elhelyezésre, ahol széles skálán ismerkedhettek a szakma rejtelmeivel. Dolgoztak biogáz üzemben, gépjavító műhelyben, szántottak, kaszáltak, báláztak, ismerkedtek a számukra új technikával, gépekkel, helyzetekkel. Dolgoztak állattartó telepen és lovardában is. Minden fogadó család maximálisan támogatta, segítette a rájuk bízott tanulókat. A fiúk ezt pozitív hozzállássukkal és munkateljesítményükkel igyekeztek ezt viszonozni.
Sokat dolgozott a projekt sikeréért a partner iskola Justus von Liebig Schule tanára Christian Wehling és a Vályi német tanára Gutai Károly.
A dolgos hétköznapokat változatos programokkal színesítettük. Diákjainkkal jártunk Hannoverben, Bundesliga mérkőzést láttunk, Wolfsburgban meglátogattuk a VW gyárat.
Az utolsó napokban a partneriskola tanulóival német-magyar focimeccset játszottak tanulóink és a rögtönzött tornát a mi csapatunk nyerte meg. A szakmai program csúcsa a hannoveri Agrár Világkiállítás két napja volt. Ahol már iskolánk igazgatónője és a szakmai tanárok is velünk voltak. Monumentális kiállítócsarnokokban a világ legmodernebb agrártechnikáját vonultatták fel egy életre szóló élmény nyújtva mindannyiunknak.
A négy hét hosszú idő, de mégis rövid… A résztvevők élményekkel és tudással gyarapodtak, önállóságot tanultak, idegen környezetben alkalmazkodtak. Diákjaink minden tekintetben jól vizsgáztak! Büszkék vagyunk rájuk! Várjuk és reméljük a folytatást.

Résztvevők névsora:
Farkas László 10.A
Baranyai Patrik 10.A
Várnagy Balázs 10.A
Freisinger György 10.A
Cecei István 10.A
Hegedűs Richárd 10.A
Orsós Róbert 2/10.G
Szépszó Ármin Amadé 2/10.G
Kolonics Zoltán 2/10.G
Horog Máté 2/10.G
Fenyvesi Gábor 2/10.G
László Dávid 9.A
Kísérőtanárok:
Bakó Béla és Gutai Károly

Szakmai gyakorlat Hannoverben

A TEMPUS Közalapítvány támogatásával újabb 12 vályis diák indul útnak október 20-án, hogy négy hetes szakmai gyakorlatukat a németországi Hannoverben töltsék el.

– Iskolánkban már tíz éves múltra tekint vissza a Leonardo da Vinci program, melynek keretein belül összesen kilenc külföldi kiutazást valósítottunk meg diákjaink számára – mondta Kökönyei Hedvig, a program egyik koordinátora. – 2011-ben újabb pályázatot készítettünk, ezúttal a hannoveri Justus-von-Liebig Iskolával együttműködve. Az első kiutazás tavaly októberben történt Gutai Károly és Borbély Melinda vezetésével, tőle vette át a későbbiekben a projekt szakmai irányítását Végvári Franciska. Idén október 20-án indul útnak 12 növénytermesztési gépüzemeltetést, gépkarbantartást tanuló diákunk Gutai Károly és Bakó Béla irányításával, hogy az iskolánkban megszerzett elméleti és gyakorlati ismereteket, illetve szakmai alkalmasságukat egy hazaitól eltérő rendszerben is próbára tegyék.

A projekt elsődleges célja a nemzetközi kapcsolatok palettájának szélesítése, kiterjesztése a Vályi Péter Szakképző Iskolai Tagintézményben. A hiányszakmának minősülő mezőgazdasági szakmacsoporton belül a Növénytermesztési gépüzemeltető,  gépkarbantartó szakmát tanuló diákokat vonták be ebbe a nemzetközi projektbe, ezzel is növelve képzési, illetve munkahely keresési, elhelyezkedési  esélyeiket. Az iskola fő törekvései közé tartozik nemcsak a projekt eredményességének beépítése oktatási rendszerükbe, hanem egy európai szemlélet megtapasztalásának lehetősége új tanulási módszerek átadásával és elsajátításával. A Justus-von-Liebig Iskolában három helyszínen – Ahlem, Höferstrasse és a  Windaustrasse – folyik közel 100 tanár irányításával a szakoktatás több, mint 1100 diák számára. Ahlemben a kertészet, a florisztika és a mezőgazdaság a fő szakirány: mezőgazdászokat, állatgondozókat, halászokat, kertészeket, növénytermesztőket és mezőgazdasági gépszerelőket képeznek.

A 12 fős csapatban végzős és elsős diákok egyaránt megtalálhatók, akik a gyakorlat ideje alatt családi gazdaságoknál dolgoznak majd. Természetesen a négy kint töltött hét nem csak munkával telik, hiszen a szervezők különböző kulturális és szórakoztató programokat is beiktatnak: a diákok megismerhetik Hannover nevezetességeit, és a november 10-17-ig zajló Agrártechnikai Világkiállításon is részt vesznek.

A projekt lényeges mérföldkövének tekintik a diákok sokrétű felkészítését, szakmai, nyelvi, kommunikációs tanárok bevonásával, előre kidolgozott témakörök alapján. Az idei felkészítés augusztus 23-tól szeptember 30-ig történt meg. Egy jól bevált projekt team dolgozik évről évre a diákokkal, akik jelentős tapasztalatot szereztek már a nemzetközi pályázati felkészítésében: a diákok nem csupán a német nyelvet gyakorolták ez idő alatt, hanem ízelítőt kaptak a különböző szakmai újdonságokból, a kulturális lehetőségekből és a csapatszellem kialakításából is.  A külföldön eltöltött 4 hetes szakmai gyakorlat a tantestület egyetértésével, súlyozottan beleszámít a tanulók  évközi teljesítményébe, hiszen érdemjegyet szereznek kint, amely a félévi teljesítményükbe és az ösztöndíjukba egyaránt beleszámít.

A kiemelten támogatott, hiányszakmát tanuló csapat már nagyon várja az indulást. Egészen november 17-ig tartózkodnak Hannoverben, hogy az ottani körülmények adta lehetőségek szerint is megtanuljanak önállóan dolgozni, munkafolyamatokat elvégezni, gépeket beállítani, illetve karbantartani. Ez idő alatt a Vályi Péter Szakképző Iskolai Tagintézmény igazgatónője, Kissné Herczeg Anikó, valamint Petrán István és Kántor István, mezőgazdasági szakoktatók is meglátogatják majd őket.