Gasztronómiai utazás Ausztriában

Elkészült a Gasztronómiai utazás Ausztriában saját receptfüzete! Ha szeretsz főzni, sütni, akkor ne hagyd ki, töltsd le gyorsan! 

receptfüzet

Kulináris utazás Mürzzuschlagba

Az első diákcsoport épp hogy hazatért, már indult is a második turnus Molnár Gábor tanár úrral, március 2-án

A hetek hasonlóan teltek, mint az első hat diák és kísérőtanáruk esetében: a szakmai program tejesítése mellett az első hétvégén Grazot nézték meg, a második hétvégén rájuk is egy Semmering-i túra várt. Látogatást tettek a Neuberg-i üvegmanufaktúrába, ami Mürzzuschlagtól mindössze 15 km-re található egy hangulatos kis kastélyszálló udvarában. A gyönyörű üvegből készült ékszerek, tálak, poharak és egyéb használati tárgyak mellett, lehetőségük nyílt kipróbálni az üvegfújást is. A csoport kirándult a Mürzzuschlagtól 150 km-re, Graztól 60 km-re levő Riegersburgba is. Ott  “tárlatvezetésen” vettek részt a helyi sajtgyárban, majd utána 10 féle sajtot kóstolhattak a 2 éves sajtoktól a csokoládé likőrben érlelt sajtig. A sajt lakoma után jöhetett a desszert, betekintést nyerhettek a csokoládé készítés rejtelmeibe a szintén Riegersburgban található Zotter Csokoládé Manufaktúrában. Sokféle csokit kóstolhattak és kortyolni lehetett a három fajta csoki szökőkútból. Majd, hogy a sok finomság ne ülje meg a hasukat egy rövid “túra” következett  Kornberg-i kastélyban.

A lányok sok új és hasznos dolgot tanultak az osztrák trénerektől, amit itthon az elkövetkező munkájukban is kamatoztatni tudnak majd. Horváth Mercédesz és Kovács Viktória annyira meggyőző gyakorlati teljesítményt nyújtott, hogy az oktatók jelképesen munkát is ajánlottak nekik. Nagyon sok szép helyen jártak, sok érdekes dolgot láttak. Az öt hét alatt bepillantást nyerhettek egy nagyon közeli, ám de mégis nagyon távoli ország és emberek mindennapjaiba.

 

Kulináris utazás Mürzzuschlagba

Magyar diákok vendégeskedtek hat héten keresztül a mürzzushlagi Jugend am Werk képzőközpontban, Ausztriában

A Leonardo da Vinci projekt keretein belül a Vályi Péter Szakképző Iskolai Tagintézmény hat diákja és egy tanára utazhatott ki január 26-án az ausztriai Jugend am Werk képzőközpontba. Összesen tíz hétig élvezhetik a vályis tanulók a külföldi szakmai gyakorlat előnyeit: a januárban kiutazott csapat március 2-án tért haza, másnap pedig újabb 6 tanuló és egy kísérőtanár indult útnak. A program célja, hogy nemzetközi szakmai képzést nyújtson a vendéglátó szakmán tanuló diákok számára. – A magyar tanulók számára nagyon fontos, hogy új technológiákat ismerjenek meg, valamint megkóstolhatják az osztrák ételeket és gyakorolhatják a nyelvet is. Többen közülük még soha nem voltak Ausztriában – mondta Gutai Károly, kísérő tanár. A tantervben nem csak az osztrák konyha szerepelt, hiszen a magyar diákok külföldi szakoktatójuk vezetésével egy hagyományos, magyar ételekből álló menüt is elkészítettek: az osztrák pikáns tonhalsaláta mellett helyet kapott egy tradicionális magyar gulyásleves pogácsával, melyet oktatóikkal közösen fogyasztottak el. Természetesen szabadidős programokon is részt vettek a vendégdiákok, ellátogattak Grazba, Mariazell-be, a semmeringi síparadicsomba, valamint egy extrém szabadidőparkba, ahol a falmászást is kipróbálhatták. – Nagyon jól éreztük magunkat, az osztrákok nagyon kedvesek, vendégszeretőek – mesélte Kiss Péter, vályis diák. – Sokat tanultunk a kint töltött idő alatt, és olyan ételeket is megtanultunk elkészíteni, melyeket Magyarországon kevésbé fogyasztanak, például polipot, lepényhalat vagy kagylót. Sok finom sajtot kóstoltunk, és különböző kávéspecialitások elkészítését is megtanították nekünk. Ízelítőt kaptunk abból is, hogy milyen érzés magyarként külföldön dolgozni. Összességében sok hasznos dolgot tanultunk az osztrák ételekről, kultúráról, nagyon örülök, hogy részt vehettem a programban.

Megítélt támogatás: 21754 euro
Megítélt résztvevők száma: 12 fő, ebből HH tanuló min. 8 fő.
Kísérők száma: 2 fő
Megvalósítás: 2014. január 26 – április 04.

A projekt fő célkitűzése: a gyakorlatban 12 fő (15 – 21 év közötti) kedvezményezett pincér és szakács tanuló vesz részt két turnusban (6 – 6 fő). A mobilitás időtartama 2 x 5 hét.

A külföldi gyakorlat tartalmát a partner szervezettel közösen (Jugend am Werk Steiermark GmbH Ausbildungszentrum Mürzzuschlag, képviselője: Roswitha Murnig), a hazai szakmai elvárásokkal összhangban dolgozzuk ki. Tanulóink a gyakorlat ideje alatt Steiermark-i vendéglátó egységekben, szálláshelyeken (fogadó intézmény képzőhelyein) fognak dolgozni. A kedvezményezettek a Magyarországon megszerzett elméleti és gyakorlati ismereteket, illetve szakmai alkalmasságukat egy idegen környezetben teszik próbára. A projekt egyik lényeges elemének tekintjük a kedvezményezettek alapos szakmai, nyelvi és kommunikációs felkészítését, mely szaktanárok bevonásával, előre kidolgozott témakörök alapján történik. A partner szervezetnél eltöltött szakmai gyakorlat a tantestület egyetértésével súlyozottan beleszámít a résztvevők évközi teljesítményébe. Az eredményeket széles körben terjeszteni kívánjuk. A TISZK többi tagintézményével összefogva megyei szinten terjesztjük a jó gyakorlatot, megmutatva a partnereknek, szülőknek, kamarai tagoknak, iskolánk vezetőinek, kollégáknak, hogy tanulóink hogyan teljesítenek idegen nyelvi környezetben.

Az első turnus (6 fő kedvezményezett) 2014. január 26. – március 2. között (36 nap), a második turnus pedig 2014. március 2. – április 5. között (35 nap) vesz részt az osztrák szakmai gyakorlaton. Az 5 hetes gyakorlat elég lesz arra, hogy a kedvezményezettek beilleszkedhessenek a fogadó intézmény képzőhelyeire és aktív részesei lehessenek a legfontosabb szezonális tevékenységeknek. A gyakorlat alatt sok tapasztalatot gyűjthetnek a diákok a profitorientált, téli üdülőhelyeken, amit hazatérésük után megoszthatnak társaikkal, oktatóikkal, tanáraikkal is.

Szakmai program:

1-2. munkanap: Nyelvi beilleszkedés és a szokásrendszerhez való alkalmazkodás; munkavédelmi-, balesetvédelmi oktatáson való részvétel, illetve a higiéniai előírások és a berendezési tárgyak, felszerelések, eszközök és használatuk megismerése.

3 – 4. munkanap: A munkaterület megismerése, munkatársaknak történő bemutatkozás, dokumentáció áttekintése, értelmezése felnőtt szakember segítségével.

 PINCÉR TANULÓK ESETÉBEN

5 – 7. munkanap: Különböző terítési módok alkalmazása – a helyi terítési módszerek gyakorlása a szükséges eszközökkel, a munka értékelése.

8 – 15. munkanap: Étel és italfelszolgálási szabályok – váltások ismerete; reggeli ételek felszolgálása, lerámolása; hideg és meleg előételek felszolgálása, lerámolása; főételek, köretek, saláták felszolgálása, lerámolása; desszertek és öntetek felszolgálása és lerámolása; az italfelszolgálás általános szabályainak gyakorlása; a munka értékelése.

16 – 24. munkanap: Komplex feladatok: A pincér előkészületi munkáktól a vendégek távozása utánig terjedő főfolyamatok és kiegészítő tevékenységek gyakorlása a helyi sajátosságok figyelembe vételével (terítés, étel és italfelszolgálás); a munka értékelése.

 SZAKÁCS TANULÓK ESETÉBEN

5 – 6. munkanap: A gyakorlati munkahely kínálatában szereplő egyszerűbb ételek készítése; alapanyag előkészítés, elkészítés és a befejező tevékenységek elvégzése; a munka értékelése.

7 – 10. munkanap: Saláták, öntetek, mártások, előételek, köretek készítése helyi szezonális alapanyagokból a regionális ételkészítési módoknak megfelelően; alapanyag előkészítés, elkészítés és a befejező tevékenységek elvégzése; a munka értékelése.

11 – 15. munkanap: Főételek készítése vágóállatokból és halakból a szezonalitásnak és a régiónak megfelelően; alapanyag előkészítés, elkészítés és a befejező tevékenységek elvégzése;a munka értékelése.

16 – 25. munkanap: Komplex feladatok: osztrák előételek és főételek, desszertek készítése a szezonalitásnak és a régiónak megfelelően; alapanyag előkészítés, elkészítés és a befejező tevékenységek elvégzése;a munka értékelése.

 25. munkanap: A kedvezményezettek által elvégzett munkák értékelése; a résztvevők nyelvi fejlődésének értékelése és az igazolások kiállítása.