Hagyományos rendezvényeink

Minden tanév első közösségi rendezvénye – október elején – a szecskaavató. Újdonsült, kilencedikes diákjaink az avató keretein belül válnak teljes értékű vályis diákká. A hiedelmekkel ellentétben nálunk a szecskaavató távol áll attól, hogy bárki is kellemetlenül érezze magát: sokkal inkább egy játékos vetélkedőre invitáljuk a kilencedikes diákokat és osztályfőnökeiket, akiknek egy tanárokból álló zsűri előtt kell bebizonyítaniuk, hogy ők a legbelevalóbb szecskaosztály. Némi ügyesség, kreativitás, jókedv, humor jellemzi az avatót, mely végén természetesen az elsősök leteszik a szecskaesküt is.

December első pénteki napján tartjuk meg az egyik legrégebbi hagyományunkat, a Vályi napot. Iskolánk névadója, Vályi Péter szintén decemberben született, előtte tisztelgünk évről-évre ezen a napon. Ilyenkor a diákok nem a megszokott tanórákon vesznek részt, hanem különböző ismeretterjesztő, kulturális, tudományos előadásokat hallgathatnak meg. Igyekszünk minden évben olyan előadásokat szervezni, amelyekről úgy gondoljuk, érdekli a diáksereget, sőt, az ő javaslataikat és ötleteiket is várjuk ennek kapcsán. A diákok szabadon választhatják ki a számukra legérdekesebbnek tűnő előadást, és a nap során akár többön is lehetőségük van részt venni.

December első péntekjének – vagyis a délelőtt zajló Vályi nap után – délutánján tartjuk a tanév egyik legszebb ünnepélyét: a szalagtűzőt, és az azt követő bált. Végzős tanulóink lázasan készülnek már szeptember-október óta a nyitótáncra, mely különleges helyet foglal el a diákok – és persze szüleik, barátaik, tanáraik – szívében. A szalag feltűzése ünnepélyes keretek között történik, majd a vacsora közös elfogyasztása után következik a nyitótánc, ezt követően pedig az a bál, mely a végzős vályisoknak bizony az utolsó együttlétet jelenti.

Tanév végéhez közeledve minden diákunk szívesen kapcsolódik ki a diáknap keretein belül. Ezen a napon nincs tanítás, helyette az önfeledt szórakozásé a főszerep! Reggel az újdonsült – az előtte való hetekben megválasztott – diákigazgató veszi át a hatalmat, s távolítja el igazgatónőnket jó messzire, így senki és semmi nem állhat útjába a napnak, mely csakis a vályis diákokról, diákoknak szól. Az egész iskola területét benépesítjük olyan játékokkal, vetélkedőkkel, sportrendezvényekkel, humoros feladatokkal és szórakozási lehetőségekkel, amelyek közül biztosan mindenki talál kedvére valót. Főzőversennyel is készülünk minden évben, így az osztályok nem csak jól lakhatnak, hanem első helyet is bezsebelhetnek a közösen főzött ételükkel. A napot a tanár-diák focimeccs zárja, a diáksereg hangosan buzdítja a pályán lévő társaikat, akik becsülettel állják minden évben a sarat a rettenthetetlen tanár válogatott ellen!

Április végén, május elején végzős diákjaink elköszönnek az iskolától. A ballagás örömteli perceit – hiszen sokukra új, izgalmas élet vár főiskolán, egyetemen, vagy egy munkahelyen – azért az aggodalom is beárnyékolja: hamarosan elkezdődnek az érettségi és szakmai vizsgák. Az együtt töltött utolsó osztályfőnöki órát kihasználva, sok sikert kívánva a másiknak, búcsút intenek egymásnak a végzős vályisok.