Kollégium

A Vályi Péter Szakképző Iskola kollégiuma az iskola épületétől pár lépésre, szinte az épület részeként lett kialakítva. Közvetlenül az épület mellet található az iskola ebédlője és a jól felszerelt tornacsarnok is. Az épület két szintből áll: a földszinten találhatók a lányok három- illetve négyágyas szobái, az emeleten a fiúk választhatnak helyet négyágyas, galériás szobákban ki-ki szakmája, lakóhelye, baráti köre szerint.

Kollégiumunk a tanulás segítését és diákjaink kulturális élményekhez való jutását is egyik fő feladatának tekinti. A napi felkészüléshez – délutáni tanulásra – a diákok csoportonként tanulószobákat vehetnek igénybe, szükség esetén több tárgyból is korrepetáljuk őket. A diákok igényeinek figyelembe vételével egyéni és csoportos segítségnyújtásra is van lehetőség. Célunk, hogy megtanítsuk a hatékony tanulás elsajátításának lehetőségeit diákjainkkal. A szabadidős tevékenységek alkalmat adnak arra, hogy kollégistáink tehetsége kibontakozhasson akár a sport, akár a zene, az irodalom vagy a képzőművészetek terén. Hagyományainkra és új ötletekre építve számos lehetőséget kínálunk diákjainknak: hetente kétszer fociedzésen vehetnek részt a fiúk, de lehetőségük van a lányoknak is egyéb labdajátékok kipróbálására. Hetente filmklubot szervezünk, mely során érdekes történelmi és élettörténeteket bemutató filmeket nézünk meg együtt. Kollégiumunk mindkét szintjén van egy-egy társalgó, ahol tévézhetnek, biliárdozhatnak, csocsózhatnak, beszélgethetnek a tanulók. Vannak kondi gépeink is, amelyek segítenek a fizikai erőnlét, valamint az egészség megőrzésében. Ezen kívül számítógépeket használhatnak, könyveket és játékokat kölcsönözhetnek diákjaink.

A kollégiumi életet színesítik – a foglalkozások mellett – a már hagyománynak számító szecskaavató, a jó hangulatú ismerkedési est, a közös Mikulás várás, a karácsonyi teadélután és ünnepség és a kollégiumi ballagás. A közös sport estek, filmnézések, társasjátékok, nyárváró kirándulások és szalonnasütések mind-mind a kollégisták hétköznapjait teszik változatossá. Rendszeresen részt veszünk kiállítás megnyitókon, könyvtári és városi programokon egyaránt. A szakma megtanulása mellet jó közösségépítő, konfliktus megoldó, toleranciára nevelő szintér a kollégium. Aki ezt választja, színesíti életét az összetartozás, az értékesség élményével!

Kollégiumi nevelőink: Tóth Anikó, Bakó Béla