Ismét az ország legjobbjai között vannak a vályisok

Hatvanöt szakmában közel 7500 diák mérette meg magát az idei Szakma Kiváló Tanulója Versenyen. A Szekszárdi SZC Vályi Péter Szakképző Iskolája és Kollégiumának tanulói ismét megmutatták, hogy szakmatanulás során is lehet valaki az ország legjobbja. Vagy a második legjobbja. Vagy a negyedik, ötödik, és hatodik legjobbja… mert mindegyik elképesztő teljesítmény!

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara 2019-ben is megrendezte a Szakma Kiváló Tanulója Versenyt (SZKTV), kibővítve ezt az Országos Szakmai Tanulmányi Versennyel (OSZTV), melyek országos döntőjére „XII. Szakma Sztár Fesztivál” elnevezéssel március 12-14-e között Budapesten, a Hungexpo Vásárközpontban került sor. A versenyek célkitűzése a gyakorlatigényes, „fizikai” szakmák társadalmi presztízsének és vonzerejének növelése a szakmatanulás népszerűsítése révén, „A jó szakma felér egy diplomával” szlogen jegyében. A verseny elődöntőit − a hagyományoknak megfelelően − országosan a területi kamarák szervezték és bonyolították le, a budapesti döntő a szakmai megmérettetés mellett nagyszabású fesztivál keretében zajlott. 2019-ben az országos szakmai versenyekre 65 szakképesítésben közel 7500-an jelentkeztek. Az idei elődöntők lezajlása után a válogatóba, azaz a megmérettetés következő fordulójába Tolna megyéből 19-en jutottak be, közülük 11-en a Szekszárdi SZC Vályi Péter Szakképző Iskolája és Kollégiumának tanulói. Az országos döntőbe 4 szakmában 9 vályis menetelt tovább, ez azért is óriási teljesítmény, mert oda már csak szakmánként az ország legjobb 6 vagy 7 diákja jutott be. Talán nem túlzás azt mondani, egész Tamási városa ezeknek a tehetséges fiataloknak szurkolt, sokan követték végig az eseményeket az iskola közösségi oldalán, várva az eredményhirdetés pillanatát. Fias Dorina eladó, Bodnár Gergő, Kajtár Ákos és Závoti Levente épület- és szerkezetlakatos, Gábor István, Pék Benedek és Pusztai Csaba Krisztofer kőműves és hidegburkoló, Sztolyka Dorina és Sztolyka Edina pedig pincér szakmában bizonyíthatták tudásuk legjavát. Közülük két tanuló is dobogóra állhatott: Závoti Levente épület- és szerkezetlakatos szakmában országos első, míg Pusztai Csaba Krisztofer kőműves és hidegburkoló szakmában országos második lett. – Számomra már a beiratkozáskor cél volt, hogy ezen a versenyen részt vegyek – kezdte Závoti Levente. – Próbáltam a Vályiban töltött két és fél év alatt a legtöbbet elsajátítani elméletből és gyakorlatból egyaránt. A döntőben igyekeztem minél türelmesebben elkészíteni a feladatomat, az utolsó fél órában maradt időm a méreteim ellenőrzésére, megtisztítani vagy javítani, amit esetleg elrontottam. Az eredményhirdetésnél már csak az volt a feladatom, hogy izguljak – mondta nevetve. – Reménykedtem egy dobogós helyezésben, és amikor kihívtak a színpad mellé két másik versenyzővel együtt, már tudtam, hogy ez sikerült. Az első hely nagyon meglepett, ugyanakkor rendkívül jó érzés volt felállni a dobogó legtetejére. Kemény munka van mögötte! Hogy mi vár most rám? Amint megkapom a bizonyítványomat, dolgozni kezdek. Később elképzelhető, hogy tovább tanulok, most egyelőre szeretném kipróbálni magam a munka világában.

Az idei Szakma Sztár Fesztivál megnyitóján a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, Parragh László sikeresnek értékelte a magyar szakképzés átalakítását, a térség országaiból – mint mondta – jelentős az érdeklődés a korszerűsített rendszer iránt. Várakozása szerint helyreállhat a kétkezi munka megbecsülése is, de hangsúlyozta, hogy az átalakítás folyamata még nem zárult le. A vályis fiatalok évtizedek óta az ország legjobbjai között szerepelnek tanult szakmájukban, közel száz diák jutott már a döntőbe. A Szakma Sztár Fesztivállal a szervezők célja az, hogy bemutassák a szakképzés eredményeit, erősítésék annak színvonalát, hogy felkeltsék a fiatalok szakmák iránti érdeklődését, növeljék önbecsülésüket és versenyszellemüket. A Vályi vezetősége és pedagógus kollektívája újult erővel vág bele minden évben a versenyre való felkészítésbe, régóta vallják: a tehetséges fiatalokkal való foglalkozás mindig meghozza az eredményét. Néhányan közülük az ország legjobbjai lesznek, és ami ennél még fontosabb: sikeres, tehetséges, jól képzett szakemberek az életben.

Részletes eredmények:

Épület- és szerkezetlakatos szakma: Závoti Levente országos 1. helyezés (felkészítő: Izsó Gábor, Kondor Gyula, külső gazdálkodó szervezet: Rutin Kft.); Bodnár Gergő országos 5. helyezés (felkészítő: Izsó Gábor, Kondor Gyula, külső gazdálkodó szervezet: Rutin Kft.); Kajtár Ákos országos 6. helyezés (felkészítő: Izsó Gábor, Kondor Gyula, külső gazdálkodó szervezet: Ramivo Manufacturing Hungary Kft.). Kőműves és hidegburkoló szakma: Pusztai Csaba Krisztofer országos 2. helyezés (felkészítő: Horváth Dezső, külső gazdálkodó szervezet: Topa és Társa Építési Kft.), Gábor István országos 4. helyezés (felkészítő: Horváth Dezső, külső gazdálkodó szervezet: Topa és Társa Építési Kft.); Pék Benedek országos 6. helyezés (felkészítő: Horváth Dezső, külső gazdálkodó szervezet: Kiss Épületgépészeti Kft.). Eladó szakma: Fias Dorina országos 4. helyezés (felkészítő: Herczeg Gyöngyi, Belányi Lászlóné, külső gazdálkodó szervezet: KOP-KA Zrt. Bokréta Szupermarket). Pincér szakma: Sztolyka Dorina országos 6 helyezés, Sztolyka Edina országos 4. helyezés (felkészítő: Németh Lehelné, külső gazdálkodó szervezet: Cetemcom KFT. – Fried Kastélyszálloda).

Szintén kedvelheted...